Regula jocului

Regeln

Scopul jocului:

Jucătorul trebuie să scape de cărțile din mână pentru a evita acumularea de puncte.

Instruciuni:

Pentru fiecare jucător este o culoare. Fiecare are pe masă patru cărți acoperite una lângă alta. Peste fiecare dintre acestea patru cărți sunt plasate alte patru cărți cu fața în sus. Adăugător, jucătorii mai primesc 5 cărți pe care le văd doar ei. 

Erste Verteilrunde

 

Zweite Austeilrunde

 

Up Karten auf die Hand verteilen

Persoana din stânga celui ce împarte cărțile începe jocul. Ordinea jucătorilor este în direcția acelor ceasornicului. Se joacă câte o carte și se pune peste grămadă. Cărțile care au aceeași valoare pot fi împreună jucate, dar e important să fie din mână sau de pe masă, dar nu și amestecate. În prima rundă, jucătorul poate juca cărți doar din mână. Cărțile ascunse pot fi jucate doar atunci când toate cele de deasupra sunt jucate. Acestea nu au voie să fie întoarse și alese, ci luate la ghici.

Cartea ,,-2” reduce valoarea următoarei cărți ce trebuie să fie jucată. Când, de exemplu, cartea de ,,-2” este pusă pe o carte cu valoarea 7, următorul jucător are voie să pună o carte cu valoarea maxim 5. E cazul că mai multe cărți de ,,-2” sunt puse de o dată, atunci se scade suma lor. Cu toate acestea, nu este voie să fie o valoare mai mică de 1. În cazul în care printr-o carte de ,,-2” se ajunge la o valoare mai mică de 1, toată grămada de cărți se ia la mână de către persoana care a jucat cartea. O carte de ,,-2” nu poate fi jucată ca prima carte. În cazul care se începe o rundă nouă și una dintre cărțile întoarse este de ,,-2”, atunci această carte se ia în mână și o altă carte trebuie jucată. Dacă ,,-2” este ultima carte, atunci se încheie runda. Cartea ,,>>>’’ scoate toata grămada de cărți din joc. La finalul rundei, cărțile scoase din joc nu vor fi calculate ca puncte. Persoana care a jucat cartea ,,>>>’’ are voie să înceapă runda următoare.

Die beiden Up-Sonderkarten von Up

 

Mod de calculare a punctelor

După fiecare rundă, fiecărui jucător i se va scrie valoarea tuturor cărților.

  • Fiecare carte are valoarea cifrei desenate.
  • Cartea de ,,-2” are 20 de puncte, iar o carte de ,,>>>’’ are 50 de puncte.
  • Câștigătorul/câștigătoarea rundei primește -10 puncte din totalul de puncte acumulat anterior. Dacă runda a fost câștigată cu o dezvăluire a cărții ,,-2”, atunci va fi o scădere de -80 puncte.

Up-Spielverlauf_aufschreiben

Sfârșitul jocului

Jocul se termină atunci cînd unul din jucători ajunge la 300. Se declară câștigător jucătorul cu cele mai puține puncte. În caz de egalitate, la discreția jucătorilor, se setează o nouă limită. De exemplu 400.

 

Varianta simplificată pentru copii

Copii care întâmpină greutăți cu cifrele, în loc de valoarea cărților, pot pur și simplu să numere cărțile rămase și să le scrie ca puncte minus. Există și posibilitatea ca fiecare copil care câștigă runda să-și deseneze un bețișor. Cel care are cele mai mult bețișoare a câștigat.